Hämmennystä jauhohyllyllä

Tv:n kuvaruudun välkkeessä satunnainen leipuri seuraa, kuinka ruudulla ammattilainen pyöräyttää kuin itsestään herkullisen näköisen piirakan, korvapuustin tai kakun. Naistelehteä selatessakin eteen pompahtelee varsinkin näin joulun alla toinen toistaan upeampia leivonnaisia. Satunnainen leipuri pohtii hetken; ”ehkäpä minäkin osaisin….”, ”uskaltaisinko…”, ”eihän sitä tarvitse kenellekään syöttää, jos pieleen menee, syön itse…tai mies syö kyllä mitä vaan”. Seuraavana päivänä pikkulappuselle rustattu resepti kukkarossa satunnainen leipoja kiiruhtaa työpäivän jälkeen kaupan jauhohyllylle… ja jähmettyy hämmentyneenä. Jauhohyllyn pursutessa erilaisia vaihtoehtoja, hän huokaisee tuskaisena; ”mitä ihmettä, mikä ero näillä kaikilla on??” Vehnäjauhoja, ruisjauhoja, grahamvehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja….

Meille tilamyymälään ja Myllyn putiikkiin tupsahtelee säännöllisesti näitä satunnaisia leipureita, jotka hämmentyvät nähdessään suuren jauhovalikoiman. Sen takia kokosimme teille hieman tietoa siitä, mitä ja mihin minkäkinlaista jauhoa voi ja kannattaa käyttää.

 

* Vehnäjauhoilla on paras sitko-ominaisuus, joten niillä syntyvät kuohkeat leivonnaiset. Periaatteessa voit käyttää leivonnaisissa mitä vehnäjauhoja tahansa. Vehnäjauhot voi korvata osin tai kokonaan muilla jauhoilla.

* Puolikarkeat, niin kutsutut leivontakarkeat vehnäjauhot, jauhetaan hienommaksi kuin erikoisvehnäjauhot. Ne sopivat hyvin käsin alustettaviin hiivataikinoihin sekä pikkuleipätaikinoihin ja voitaikinoihin.

* Täysjyvävehnäjauhoihin eli grahamjauhoihin käytetään koko vehnänjyvä. Siksi ne ovat hiukan tummempia. Ne ovat myös kuitu- ja ravintorikkaampia kuin vehnäjauhot. Leivonnassa ne käyttäytyvät lähes vehnäjauhojen tavoin, mutta niiden sitko-ominaisuus on huonompi. Ne myös turpoavat enemmän, joten käytä niitä noin 2/3 vähemmän kuin vehnäjauhoja. Grahamjauhoilla taikinasta tulee tiiviimpi kuin vehnäjauhoilla. Grahamjauho on mainio suolaisten ja makeiden piirakoiden pohjissa.

* Hiivaleipäjauhot jauhetaan vehnänjyvän kuorikerrosta lähellä olevasta osasta. Niillä voit korvata vehnäjauhot osittain tai kokonaan kaikessa leivonnassa, mutta niillä ei esimerkiksi hiivataikinoihin synny yhtä hyvää sitkoa kuin vehnäjauhoilla. Käytä hiivaleipävehnäjauhoja saman verran kuin käyttäisit vehnäjauhoja. Hiivataikinoissa voit käyttää niitä 1–2 desilitraa vähemmän.

* Ohra-, ja ruisjauhoilla on huono sitko, joten pelkästään niillä leivonnaisista ei tule kovin kuohkeita. Voit korvata leivontaohjeen vehnäjauhoista osan tai kaikki jollakin näistä jauhoista. Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja. Käy täydellisesti myös jälkiruokiin kuten esim. ohravaahto sekä perinteiset muurinpohjaletut.

* Sämpyläjauhot ovat jauhoseoksia, joissa on eri viljalajeja jauhoina, rouheina tai leseinä. Voit korvata niillä 1/3–1/2 vehnäjauhoista myös makeissa arkileivonnaisissa. Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja.

* Leseillä ja hiutaleilla voi parantaa niin suolaisten kuin makeiden leivonnaisten kuitupitoisuutta, kun korvaa niillä osan jauhoista. Jätä hiivataikinat hiukan pehmeämmäksi, sillä hiutaleet tai leseet turpoavat taikinan kohotessa. Lisää leseitä kaikkeen arkiruokaan sillä lese toimii suoliston puhdistajana.

Kooste on maanmainiosta Kodin Kuvalehden Pienestä Jauho-oppaasta ja kaikkia edellämainittuja jauhoja löydät meiltä, sekä tilamyymälältä että Myllyn myymälästä.

Leipomisen iloa sekä satunnaisille leipureille että kokeneemmillekin jauhopeukaloille! 🙂

 

Nina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *