Pidetäänkö lettukestit?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lettu, lätty, plätty, plätti, räiskäle, präiskäle, läikönen, linni, lini, blini, kakkara, korpulla, ohukainen, ohukas, kreppi. Eripuolilla maata käytetään eri sanoja ja osa termeistä on jo vanhentunutta kieltä. Yleisin nimitys, lettu, on käytössä Kaakkois-Suomessa, Savossa, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa. Sana on muotoutunut ruotsin kielen sanasta plätt. Länsisuomessa käytetty sana plätty on hyvin lähellä ruotsinkielistä vastinettaan.

Vauhdilla etenevä kevät on oiva tekosyy kutsua ystävät ja sukulaiset lettukesteille. Maistuu taatusti jokaiselle ja kokkaaminen yhdessä on mukavaa puuhaa. Jos saatavilla on muurinpohjapannu, kokoa ystävät tulen ympärille, mutta saa oivat kestit aikaan sisälläkin. Paistakaa letut vuorotellen, niin jokaiselle jää aikaa myös nauttia seurasta ja lämpimistä letuista.

Parhaan tuloksen saat, kun käytät lettutaikinaan lettujauhoja tai käytät venhäjauhon lisäksi karkeampia tai tummempia jauhoja. Kinnarin Tilan lettujauhosta viidesosa on ohrajauhoa ja loput vehnäjauhoa. Omalta pellolta tietenkin.

 

Näin tehdään letut Kinnarin tilalla

 

5 dl                maitoa

2                    munaa

2,5 dl             lettujauhoja

1 tl                 suolaa

voita paistamiseen

 

Sekoita ainekset ja anna turvota puoli tuntia. Paista letut voissa kuumalla pannulla. Taikinasta riittää noin 7-8 isoon tai 20-30 pieneen lettuun. Isomman satsin saat tuplaamalla ainesosat.

 

Lettukulhossa resepti on aina tallessa. Kulhon nokka on myös näppärä apu paistamisessa. Kinnarin Tilan oman lettukulhon valmistaa Kustavin Savi.

 

Vain mielikuvitus on rajana lettujen täytteissä. Perinteisten hillon ja kermavaahdon lisäksi kannattaa kokeilla suolaisia täytteitä, jolloin letut voi tarjoilla lounaalla tai kahvipöydän suolaisena vaihtoehtona. Sama taikina käy hyvin sekä suolaisiin, että makeisiin lettuihin.

 

Kinnarin tilan vadelmahillo on oiva kaveri letulle.

 

Tomaattinen jauhelihatäyte

1 iso              sipuli

2 rkl               voita tai öljyä

400 g             jauhelihaa

1 rkl               vehnäjauhoja

1 dl                vettä

200 g             tomaatteja

1 tl                 suolaa

ripaus            mustapippuria

(1 dl               juustoraaste)

 

Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon sipuli. Kun sipuli on läpikuultavaa lisää joukkoon vehnäjauho ja sekoita. Lisää vesi ja kiehauta. Kuutio tomaatit ja sekoita jauhelihaseokseen. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Levitä täyte letuille ja rullaa. Halutessasi voit kuorruttaa rullatut letut juustoraasteella ja paistaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia.

 

Kaikki mainitut tuotteet on saatavissa myös verkkokaupastamme

 

Maija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *