Pääsiäisen rahkapullat

Jo pikku tytöstä lähtien pääsiäisen perinteisiin kuului, että äiti leipoi pääsiäiseksi rahkapullia ja –piirakoita. Ne on jatkanut perinnettään myös oman perheeni keskuudessa ja joka vuosi edes muutaman pulla tulee pyöräyttää pääsiäisen herkuksi.

Pullan leipominen on ollut aikanaan minulle varsinaista myrkkyä. Pullista tuli aina joko kittiä tai niin kovia, että seinään olisi varmasti tullut reikä, jos olisi kokeillut heittää. Pyöräytin kyllä jos minkälaisen kakun tai juustokakun, mutta pullat jätin muiden leivottaviksi. Jostain syystä en kuitenkaan antanut periksi ja aikanani, kun löysin käyttöön Kinnarin tilan vehnäjauhot, niin olihan se taas kerran kokeiltava. Lopputulos näytti pullalta ja maistui pullalta, oli mehevää ja herkullista. Mikä onnistumisen riemu! Sen jälkeen on meidän taloudessa leivottu pullaakin aina silloin tällöin.

Välillä on vehnäjauhot päässeet loppumaan kaapista, koska pää on välillä hatara ja leivontakärpänen kun iskee niin silloin jauhoja kuluu reilusti. Varalla meillä on kuitenkin aina hiivaleipäjauhoja, joita olen käyttänyt yhtä hyvällä menestyksellä pullien leivonnassa.

Pullataikina:
5 dl maitoa (itse käytän tankkimaitoa tai täysmaitoa)
50 G hiivaa
1,5 dl sokeria
2-3 rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
n. 15 dl Kinnarin tilan vehnäjauhoja
200 g voita

Voiteluun:
yksi muna

Rahkatäyte:
250 g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl kermaa
1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl rusinoita

Sulata voi valmiiksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Kun hiiva on liuennut lisää taikinaan sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhoja vähitellen, kun olet käyttänyt reilu puolet jauhoista lisää joukkoon voisula. Lisää loput jauhoista ja alusta taikinasta kimmoisa, että se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla n. 45 min.

Vaivaa taikinasta ylimääräiset ilmakuplat pois ja tee taikinasta pötkö ja jaa yhtä suuriin paloihin. Pyörittele paloista pyöreitä pullia ja nosta ne pellille. Paina lasin pohjalla pulliin kolo, johon täyte tulee. Anna pullien kohota noin 20 min. Pullien kohotessa sekoita täytteen aineet keskenään. Kun pullat ovat kohonneet laita täytettä pullien päälle. Lopuksi voitele reunat munalla. Paista 225 C 8-12 minuuttia.


Oikein hyvää ja rauhallista pääsiäisen aikaa kaikille, pidetään huolta toisistamme!

Terkuin Titta, Kinnarin Tila puuhanaisia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *