SÄMPYLÄT, ARKIPÄIVÄN HERKKU

porkkanasämpylä

Tällä hetkellä meillä on melkein koko ajan koko perhe kotosalla, joten leipää kuluu välillä aamupalana, välillä keittolounaan yhteydessä ja toisina päivinä välipalana tai iltapalana. Aika nopeasti itseäni alkaa kaupan leivät kyllästyttämään, joten tulee leivottua itse sämpylöitä. Kivaa on myös leipoa eri makuja eri päivinä. Sämpylät ovat myös oiva keino käyttää esim. ylijäänyt kaurapuuro, porkkanaraaste tai juuston kannikat.

Sämpylöistä saa myös loihdittua maittavan hampurilaisaterian, kun tekaisee pannulla jauhelihasta pihvit. On muuten maukasta ja niin täyttävää ja jokainen voi koota oman makuisen hampurilaisen. Tästä saa teeman ja ohjelmanumeron, vaikka kesän istujaisiin ystävien tai perheen kesken.

Kinnarin sämpyläjauholla saa taikinaan erittäin hyvän sitkon, koska jauhossa on niin hiivaleipäjauhoa kuin puolikarkeaa vehnäjauhoa. Puolikarkea vehnäjauho on jyvän ytimestä tuleva valkoinen jauho ja hiivaleipäjauho jauhetaan vehnän kuoren alla olevasta osasta. Lisänä jauhossa on myös mukana vehnärouhetta.

Tilan 14. Isäntä samaa sukua Teemu Kinnari vastaa siitä että sämpylän raaka-aine on ensiluokkaista jo kylvösiemenen ja maa-aineksen laadusta alkaen. Teemu myös myllää kaikki jauhomme.

Tämä sämpyläjauho ei petä, vaan saat aina kuohkeat ja maukkaat oman maun mukaiset ja tuoreet sämpylät ruokapöytään.

Terveisin Titta, Kinnarin Tilan puuhanaisii

Juustosämpylät

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2,5 dl juustoraastetta
n. 12 dl sämpylävehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Pinnalle
2 dl juustoraastetta
2 munaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää juustoraaste, öljy ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Älä lisää jauhoja liikaa, vaan jätä taikina hieman löysähköksi niin saat kuohkeamman lopputuloksen. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa.
Leivo taikinasta tanko ja jaa se samankokoisiksi paloiksi. Pyöräytä palat sämpylöiksi ja anna kohota vielä hetki pellillä. Voitele muna/juustoraasteseoksella ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.

Porkkanasämpylät

5 dl Maitoa
3 dl porkkanaraastetta
50 g hiivaa
2 tl suolaa
n. 14 dl sämpyläjauhoja
100 g voita

Lämmitä maito/porkkanaraasteseos kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja alusta taikina. Lisää lopuksi pehmeä voi taikinaan.
Anna kohota lämpöisessä paikassa kaksinkertaiseksi ja sen jälkeen leivo taikinasta sämpylöitä. Päälle voit ripotella vaikka kaurahiutaleita.
Kohota hetki pellillä ennen paistamista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *