Munkit-Vappuna tai arkena

Tämä kevät on ollut aikaa kokeilla kaikkea uutta. Tänään se oli munkkien paisto. Olen aina
arastellut rasvankeittämistä, kun kuullut miten on käynyt huonosti, mutta koska ilma kerrankin oli Vapulle epätyypillinen eli poutainen, tehtiin munkit turvallisesti ulkokeittiössä kaasulla.

Olen jotenkin omassa päässäni kuvitellut munkkien paiston suorastaan rakettitieteeksi ja kaikkea muuta mahdollista, mutta hei se oli helppoa ja hauskaa. Nyt meillä on tuoreet ja itse tehdyt munkit Vapun herkkuina.

Taikinahan on aika pitkälti sama kuin pullataikinaan ja makuasia on laittaako taikinaan rasvaa vai ei, koska ne joka tapauksessa rasvassa paistetaan. Itse tein kunnon kaloripommit, että muistaa taas jumpata Vapun jälkeenkin ja lisäsin taikinaankin rasvaa.
Jauhoina käytin Kinnarin hiivaleipäjauhoa, josta edellisessä blogissa kerroinkin. Tämä jauho tekee niin pullista kuin munkeistakin vieläkin maukkaampia.

Oletko muuten kokeillut tehdä munkkeja hapanjuurella? Minä en vielä, mutta tämä aihe on seuraavina uusina tuttavuuksina tässä lähitulevaisuudessa. Tämän myötä oikein Ihanaa ja Maistuvaa Vappua kaikille!

Terkuin Titta, Kinnarin Tilan puuhanaisia

Taikina:
200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
2 rkl kardemummaa
0,5 tl suolaa
2 munaa( voit tehdä myös munattoman)

n.15 dl Kinnarin hiivaleipäjauhoja

Paistamiseen friteerausöljyä ja pinnalle sokeria

Sulata voi ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita, jonka jälkeen sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja munat. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikinaa. Kun yli puolet jauhoista on lisätty niin lisää joukkoon sula voi ja sen jälkeen loput jauhot. Alusta taikina niin, että on kimmoisa eikä jää kiinni kulhon reunoihin tai käsiin.

Kohota 45 minuuttia vedottomassa paikassa.

Munkkirinkilät voit tehdä joko tekemällä tankoja ja nipistämällä sauma kohdan kiinni tai sitten niin kuin minä tein, että pyöritin pienen pullan, jonka läpi työnsin sormen ja sormilla pyöritin isommaksi.

Lämmitä öljy astiassa 180 asteiseksi. Voit kokeilla pienellä kokeilu palalla onko kuumuus hyvä. Nosta munkin reikäkauhalla öljyyn. Astian koosta riippuen voit laittaa useamman kerrallaan. Nosta munkki talouspaperin päälle johon ylimääräinen rasva imeytyy ja pyörittele sokerissa kun hiukan jäähtynyt.

Nam…kotisimaa ja omia munkkeja. Ps näitä voi tehdä muulloinkin kuin vappuna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *