Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat on leipomus jota moni ajattelee, että on niin vaikeatekoisia, että ei edes halua kokeilla. Niin minäkin ajattelin. Vaikea on väärä sana sillä sitä niiden teko ei ole, mutta työläitä kylläkin, vaikka sitä maistuvampia. Eli tässäkin sinnikkyys palkitaan.
Viisi vuotta sitten kun esikoinen syntyi oli äitiyslomalla aikaa, joten suunnistin anoppilaan karjalanpiirakoiden tekoa opettelemaan. Anoppi opetti taikinan teon, rypytyksen ja paistamisen.

Seuraavalla viikolla sitten kokeilimme tehdä kotona itse ja siitä se sitten lähti. Puuro keitettiin edellisenä päivänä ja taikina pyöräytettiin aamulla. Uudet pulikat pääsivät testaukseen ja sormi näppäryys koetukselle. Rypytykset eivät minulta todellakaan suju niin hienosti kuin karjalaisemänniltä, mutta makuhan se tärkein on.

Nykyään olen hieman välillä oikaissut ja puuron olen valmistanut uunissa. Uunissa saa tehtyä vastaavan riisipuuron uunivuoassa kuin kattilassakin tai välillä riisit voi vaihtaa ohraan ja tehdäkkin puuron kotimaisista raaka-aineista kokonaan. Eli Kinnarin ohrasuurimoista uunipuuro edellisenä iltana ja aamulla leipomaan. Pehtoorin Puurosuurimossa taasen on uusi twisti kokeiluun kun suurimona on kokonainen kaura 50% ja ohra 50%. Herkullista kuin mikä, ja toki kokonaan kotimaista, Hollolan pelloilta! Tosin nimi ei ole enään silloin karjalanpiirakka nimisuojauksen takia.

Taikinan teossa olen käyttänyt useampia eri ruisjauhoja ja Kinnarin ruisjauho on eronnut siinä, ettei sitä ole tarvinnut laittaa niin paljoa kuin mitä ohjeessa sanotaan. Kauliessa piirakan pohjia kannattaa tehdä ruisjauhoista ja puolikarkeista vehnäjauhoista 50/50 seos niin taikina ei tartu leivinalustaan kiinni.

Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan, ei se näkö, mutta se maku!

Terkuin Titta, Kinnarin Tilan puuhanaisia

Taikina noin 16 kpl
2- 2,5 dl Kinnarin ruisjauhoja
1 dl Kinnarin puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl öljyä
Puuro:
7,5 dl maitoa
2 dl riisiä tai ohraa
1 tl suolaa
Voiteluun voisulaa

Valmista puuro edellisenä päivänä tai niin että ehtii vähän jäähtymään.
Valmista taikina sekoittamalla kaikki aineet keskenään yhteen hyvin.

Tee taikinasta tanko, jonka jaat samankokoisiin palasiin. Pyöritä palasta pallo ja kauli se pulikalla ohkaiseksi levyksi. Aseta levylle lusikalla puuroa ja rypytä taikina. Nosta lastalla piirakka puhtaalle pellille. Älä käytä leivinpaperia, jotta se ei syty palamaan uunissa.
Itse voitelen puuron kananmunalla, mutta se ei ole välttämätöntä. Paista piirakat 300 asteessa noin 12 minuuttia.

Anna pieni hetki jäähtyä, jonka jälkeen voitele piirakat voisulalla. NAUTI!

Niin herkullisia!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *